De Pionier, De Pelgrim en meer: woningen voor starters en ouderen én nieuwe horecazaak in hartje Mariahout


 

MARIAHOUT – Er komt meer leven in de brouwerij in Mariahout. Horecazaak De Pelgrim gaat weer draaien en wordt straks vernieuwd. En midden in het dorp komen enkele tientallen nieuwe woningen voor starters en senioren.

Als alles soepeltjes gaat kunnen tien starters medio 2024 vieren dat de bouw is begonnen van hun nieuwe huurappartementen in het plan De Pionier. De woningen komen boven een compleet vernieuwde horecagelegenheid De Pelgrim. Ze zijn vooral bestemd voor jonge Mariahoutenaren die een stekkie zoeken in hun eigen dorp.

 

 

Brand in het restaurant
De eerste schetsen van het bouwplan konden woensdagavond worden bekeken. Robert Hellings van Cedrus Vastgoed Ontwikkeling had de tekeningen meegenomen naar het Buurthuis. Daar hield Zorg om het Dorp Mariahout een informatiebijeenkomst over initiatieven voor nieuwe woningen.

Het in 2019 afgebrande restaurant De Pelgrim gaat binnenkort weer open, zoals pas al bekend werd. Het Nijnselse echtpaar Anita van Driel en Arno van Vijfeijken gaat het uitbaten en opent binnen enkele weken de deuren weer. Over een jaar of anderhalf tot twee gaat het hele complex tegen de vlakte. Maar de eetgelegenheid is daarmee niet voorgoed verloren voor Mariahout, verzekert Hellings. ,,Het zou mooi zijn als het voor kerst 2024 weer open kan.”

De Pionier en De Pelgrim
Zijn plannen dragen niet voor niets de namen De Pionier en De Pelgrim. De feestzaal komt niet terug. Wel zijn een ijssalon, eetcafé, cafetaria en terras getekend.

Of er in Mariahout genoeg aanloop is voor dit alles? Hellings is ervan overtuigd dat het goed gaat draaien. ,,Het is een klein dorp, maar er komen heel veel fietsers door. De Mariagrot en het openluchttheater trekken ook veel mensen. Als die allemaal koffie drinken of een ijsje komen eten…”

Torentjes in het dorp
In een ‘torentje’ boven de nieuwe Pelgrim komen appartementen: het plan De Pionier. ,,Het zou mooi zijn als er ook zo’n torentje komt aan de andere kant.” Hellings verwijst daarmee naar de ontwikkelingen voor de plekken van het voormalige wokrestaurant aan de Mariastraat en het vroegere café Bo & Zo. De gemeente Laarbeek heeft de panden gekocht om er ruimte te maken voor woningen voor starters en senioren.

Hellings: ,,Dit zijn heel mooie ontwikkelingen voor Mariahout. Er komt huur, er komt koop, er komen woningen voor starters en er komen woningen voor senioren. En er is ruimte voor een mooie nieuwe horecagelegenheid.”

Bron: ED 23-06-2022