Dit is nu nog de kale, treurige entree van Mariahout, maar alles wijst erop dat er binnenkort weer reuring komt

MARIAHOUT – Café De Pelgrim is gesloten, de panden waar voormalig restaurant Asian Wok in zaten staan leeg en het onkruid tiert er welig. Wie Mariahout binnenrijdt, krijgt de indruk van een leeg en uitgestorven dorp. Toch zou het er volgend jaar om deze tijd wel eens heel anders uit kunnen zien.

Zo is de zoektocht naar een (tijdelijke) horecaondernemer in De Pelgrim begonnen. Na het plotselinge vertrek van Anita van Driel en Arno van Vijfeijken staat het café met feestzaal alweer een paar maanden leeg. Maar projectontwikkelaar Cedrus Vastgoed hoopt binnenkort een nieuwe uitbater te verwelkomen.

,,De horecavergunning is er, alle nodige installaties zijn er, wie zich aanmeldt kan zo aan de slag”, zegt directeur Robert Hellings. Na een advertentie in de plaatselijke krant Mooi Laarbeek hebben drie of vier mensen al interesse getoond. ,,Ik heb er alle vertrouwen in dat er aankomend seizoen weer een ondernemer in zit. En wellicht dat deze ook straks verder gaat in het pand dat we nog gaan bouwen.”

Eind van het jaar verwacht Hellings dat De Pelgrim gesloopt zal worden, zodat kort daarna een nieuw gebouw uit de as kan verrijzen. Met een modern café-restaurant op de begane grond en erboven appartementen voor starters. ,,De afgelopen maanden heb ik met alle buren gesproken, ben met ze op de koffie gegaan, heb goed naar ze geluisterd. Dat heeft er denk ik in geresulteerd dat er geen bezwaren zijn binnengekomen op de aanvraag bestemmingsplanwijziging. Het is vrij uniek dat zoiets gebeurt, maar daardoor kunnen we snel aan de slag.”

Ook voor de twaalf appartementen die erboven zitten, is aardig wat belangstelling. ,,We hebben meer dan vijftig inschrijvingen binnen. Dit concept voor starters die instappen in middenhuur valt kennelijk in de smaak. Het is geen sociale huur, daar zitten we met prijzen van 800 tot 900 euro boven, en voor huursubsidie kom je niet in aanmerking. Maar anders dan de woningbouwvereniging hebben wij geen wachtlijsten.”

Eerst jongeren uit Mariahout zelf

Hellings hoopt dat hij jongeren uit Mariahout voorrang kan geven bij de toewijzing. ,,En als ze niet uit het dorp zelf komen, dan uit Laarbeek, en pas dáárna van buiten. We zijn daarover in gesprek met de gemeente.”

Aan de overkant was restaurant De Wok gevestigd, tot daar in 2018 een hennepkwekerij werd ontmanteld. Deze panden aan Mariastraat 18-22 verpauperden langzaam en nu heeft Laarbeek ze met de omliggende grond opgekocht met het doel een bescheiden winkel voor kleine boodschappen én tenminste achttien appartementen te vestigen.

Vorige week verliep de termijn voor de gunning. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn meerdere inschrijvingen ervoor ontvangen en wordt bekeken of ze aan de voorwaarden voldoen. Daarna volgt de beoordeling. Op 17 mei wordt duidelijk welke commerciële partij het plan mag ontwikkelen.

 

Bron: ED 27-02-2024

Het gesloten café De Pelgrim en de vervallen panden waar voorheen restaurant Asian Wok zaten. © Kees Martens/DCI Media